Kontakt

North Macedonia

24/7

Këto ditë, qytetarët kanë pasur mundësinë të dëgjojë nga mjekët më të mirë që nuk janë epidemiologë ose infektologë, të cilët kanë këshilluar qytetarët që të inhalojnë ndër të tjera ndaj virusit Korona me ndonjë gjë, përfshirë pijet alkoolike, pasi kjo zvogëlon gjasat për zhvillimin e virusit në mushkëri.

Pas një këshillimi të tillë për qytetarët, Meta.mk kërkoi përgjigje dhe sqarime në lidhje me këto rekomandime nga ekspertë të fushës së epidemiologjisë. Ne biseduam me epidemiologun prof. Dragan Danilovski, në mënyrë që të informojë publikun, të dijë se çfarë po ndodh në trup dhe këshillat e kujt duhet të zbatohen në këtë epokë të virusit Korona.

Prof. Danilovski është i vendosur duke pasur parasysh që ne jemi në situatë të një sfide të rëndë dhe në të cilën nuk na lejohet të bëjmë gabime, është shumë e rëndësishme të jemi të kujdesshëm atë që lexojmë, këshillat e kujt i dëgjojmë dhe cilat rekomandime zbatojmë.

– Kur krijohet një infeksion, kur bie në kontakt me virusin, ai hyn përmes mukozës së frymëmarrjes së hundës dhe në bark dhe lidhet me të ashtuquajturin Receptorët ACE2 (këto janë enzima që gjenden në qelizat në hundë dhe në mëlçi dhe në mushkëri, veshka dhe zorrë dhe në zemër). Virusi hyn në hundë ose fyt dhe gjithashtu mund të hyjë në mukozën. Nëse virusi lidhet me receptorët ACE2 në mukozën e hundës dhe fytit, mund të pini ujë, të nxehtë ose të ftohtë, ose të bëni gargarë me sode buke. Nuk ka forcë që mund ta tërheqë atë nga brenda qelizave në të cilat ai depërtoi, i lidhur me ata receptorë. Dhe asgjë nga kjo nuk e mban larg, shpjegon prof. Danilovski.

Pastaj, virusi ndjek rrugën e tij. Ai zbret përmes sistemit të frymëmarrjes dhe duke u shumëzuar, pushton gjithnjë e më shumë qeliza. E gjithë kjo ndodh gjatë periudhës së inkubacionit.

– Nëse inkubacioni është më i shkurtër, aq më e madhe është sasia e viruseve që ata hynë që në fillim kur ndodhi infeksioni. Në varësi të sa viruseve hynë në fillim, përparimi i tyre është në drejtim të rrugëve të poshtme ajrore përmes trake, deri sa të arrijnë alveolat në mushkëri (dhe jo vetëm atje, por edhe në veshkat, zemrën, zorrët). Sidoqoftë, organi mbizotërues që ka më shumë receptorët ACE2 janë mushkëritë, ku mblidhen shumica e viruseve dhe për këtë arsye manifestimet janë pulmonare. Prandaj, kryesisht manifestohet si pneumoni dhe të gjitha simptomat e tjera janë sekondare, vazhdon profesori.

Në mushkëri, thotë ai, mund të ndodhë një inflamacion që ndonjëherë mund të jetë aq i theksuar, i quajtur stuhi citokine. Me fjalë të tjera, është një inflamacion që nuk është normal, por një reagim mbindjeshmërues që shkatërron fjalë për fjalë mushkëritë.

– Nëse është e vërtetë, dhe e vërtetë, që virusi, kur hyn në traktin e sipërm të frymëmarrjes, ka patogjenezën e vet, e cila varet nga doza fillestare infektive dhe varet nga shpejtësia e zhvillimit, atëherë nuk ka ndërhyrje të ftohjes së jashtme ose ngrohje, me frymëmarrja ose mos frymëmarrja e ajrit të ftohtë nuk do t’ju ndihmojë. Prandaj, ky shpjegim më duket shumë naiv dhe është në një nivel shumë të ulët të shpjegimeve. Asnjë ndërhyrje nuk mund të ndalojë virusin të përparojë. Shtë një mit të mendosh që nëse pini çaj të nxehtë, ose nëse goja juaj është e nxehtë, do të vrisni virusin, ”thotë profesori.

Ai bën thirrje për seriozitet në këtë kohë që njerëzimi së pari të jetojë.

– Jemi në një sfidë të tmerrshme. Ne jemi fjalë për fjalë në të ashtuquajturat. një gjendje lufte, në të cilën nuk duhet të gabojmë. Gabimi më i vogël mund t’i kushtojë një pasuri një kombi të tërë. Ne mund të përballemi me një skenar italian ose spanjoll, dhe ki kujdes, këto janë shtete dhe sisteme që janë shumë më të fuqishme se Maqedonia jonë e vogël. Ne nuk kemi të drejtë të bëjmë një gabim. Ne duhet të jemi të disiplinuar si askush në këtë planet. Unë po flas për mbijetesë, po flas për ngjarje gjenocidale në të ardhmen e afërt. Prandaj, nga njerëzit që janë njerëz të thjeshtë për epidemiologji, pavarësisht nga emri dhe mbiemri i kujt personifikohen, unë do të them se ata nuk kanë të drejtë të mërgojnë, duke abuzuar me mjerimin e njerëzve. Dhe qytetarët, unë i nxis ata të hapin sytë kur dëgjojnë dikë, thekson Danilovski.

Sipas tij, njerëzit duhet të bëjnë vetëm atë që rekomandon Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) – vetëm atë që quhet distanca sociale, distanca nga njëra-tjetra, mosmarrëveshja, izolimi, sidomos tani që gjetjet e fundit tregojnë se virusi qëndron në ajër për tre orë.

– Dikush do të thotë që sistemi imunitar duhet të forcohet. Por ata janë të gjithë të ndjeshëm ndaj infeksionit. Si në atlet ashtu edhe në një të rritur, infeksioni do të ndodhë. Virusi nuk fal. Sidoqoftë, në varësi të gjendjes së trupit, pavarësisht nëse është më i ri apo i moshuar, varet nga pamja klinike. Do të jetë më e lehtë për ata që kanë një sistem imunitar më të fortë. Gjetjet e fundit mbi Covid-19 sugjerojnë që virusi është ende përhapur dhe aerogenic, jo vetëm nga kontakti, i cili shpjegon shkallën e përhapjes së filmit, shtoi Danilovski.

Ai thekson se çdo mjek është normal i ditur. Dhe kardiologu është mjek, por ai megjithatë thotë se njerëzit në momente të tilla duhet të jenë në gjendje të filtrojnë informacionin dhe këshillat që u ofrohen.

– Dëgjoni vetëm ata që punojnë për ta. Të gjitha këshillat dhe rekomandimet e epidemiologëve janë përfshirë në rekomandimet që gjenden në faqen e internetit të Ministrisë së Shëndetësisë dhe Institutit të Shëndetit Publik. Do gjë tjetër i mbetet ndërgjegjes së qytetarit, pavarësisht nëse ai do të dëgjojë këshilla për të bërë gargarë me sode buke ose thith ujë të nxehtë – përfundon profesori.

Share: